Suplements naturals; una eina per afrontar amb salut els mesos més freds de l’any

Els suplements naturals són un aportament extraordinari de nutrients per als moments en què l’organisme es troba més debilitat i també per afrontar aquelles malalties típiques dels mesos de l’hivern. Descobrim els que més s’utilitzen i les seves propietats.

Una alimentació equilibrada i sana, evitar els aliments i ambients tòxics, el benestar emocional i l’exercici físic regulat i moderat són la base per tenir una bona salut, però malauradament, la societat moderna s’allunya cada cop més d’aquests principis bàsics i simples.

Per portar una alimentació equilibrada i sana s’haurien de poder obtenir tots els nutrients que requereix el cos a través dels aliments que ingerim cada dia, és a dir, de les fruites, verdures, llegums, peix, carn, etc. però a causa del sistema d’explotació extensiva del camp, els additius afegits i els contaminants i tòxics ambientals, molts cops aquests aliments no arriben a la taula en el seu estat òptim, si hi afegim el nostre estil de vida: estrès, contaminació ambiental i falta d’exercici, l’organisme, en determinats moments, pot requerir un aportament extra de nutrients.

Els suplements naturals poden ser uns bons aliats per mantenir un cos saludable, cal tenir en compte, però, que són un complement de la dieta i s’han d’ajustar a les necessitats específiques de cada persona amb la finalitat de compensar el dèficit produït per les causes que siguin.

Els suplements naturals ens poden ajudar a recuperar l’energia i la vitalitat

Si pensem en els refredats, les afeccions respiratòries o la grip, els suplements naturals tant ens poden ajudar a reforçar el sistema immunitari per evitar aquestes malalties, com a reforçar el nostre organisme en el cas que ja les patim, de manera que podrem alleugerir els símptomes i fins i tot escurçar la durada del procés. També són molt beneficiosos després de patir qualsevol malaltia que ens hagi debilitat, permetent una més ràpida recuperació de l’energia i la vitalitat.

És important saber que els complements nutricionals s’han de prendre regularment, com a mínim durant un mes i, normalment amb una durada màxima de tres mesos; majoritàriament són compatibles amb qualsevol  altra medicació, però així i tot, es recomana consultar-ho amb algun professional de la salut. Està comprovat que les persones que complementen la seva alimentació amb determinats suplements de forma regular mantenen un estat òptim de salut i tendeixen a patir menys malalties estacionals com ara els refredats.

Els suplements naturals s’han d’escollir depenent de les necessitats de cada persona

A l’hora d’escollir un suplement hem de tenir en compte diversos factors com l’edat, el sexe, el tipus de dieta que seguim, el nostre estat emocional, si fem exercici o no, si patim estrès o astènia, o si tenim alguna malaltia puntual o crònica.

Els suplements naturals més comuns per als refredats i la grip

Aquí fem una breu descripció d’aquells suplements més comuns i els seus beneficis, i que al mercat els podem trobar en format simple o en combinació amb d’altres substàncies, i tal com comentàvem abans, l’elecció serà personal i concreta, perquè no estem parlant de malalties sinó de persones.

 Vitamina A: s’acostuma a prendre en forma de beta-carotens. Afavoreix la formació de glòbuls blancs millorant el sistema immunitari, i és molt important per mantenir sanes les mucoses, una de les principals barreres físiques contra les infeccions. Al ser una vitamina liposoluble s’ha de controlar el seu consum.

Vitamina E: Té un gran poder antioxidant i immunoestimulant, millora el sistema de defensa i protegeix l’organisme davant de les malalties infeccioses i les cardiovasculars. Com en el cas anterior al ser una vitamina liposoluble s’ha de controlar el seu consum.

Vitamina C: aquesta és la vitamina per excel·lència per prendre durant l’hivern, a més de ser un potent antioxidant, afavoreix l’absorció del ferro dels aliments prevenint l’anèmia, també afavoreix la regeneració de la pell i contribueix al bon funcionament del sistema immunitari.

Probiòtics i Prebiòtics: Mantenir una flora intestinal sana és fonamental per tenir un estat òptim de salut, tant a nivell nutricional com a nivell immunològic. Per tant, en aquelles situacions que el balanç de la flora es pot veure alterat, com quan prenem antibiòtics, caldrà reforçar-la amb prebiòtics (l’aliment de la flora bacteriana de l’intestí) i/o probiòtics (suplementació de bacteris vius).

Equinàcia: L’equinàcia és una planta coneguda per la seva capacitat d’estimular el sistema immunològic ajudant a prevenir els refredats i la grip. També ajuda a millorar la bronquitis, la candidiasi i l’herpes.

Zinc: El Zinc té un paper molt destacat en tot l’organisme i és important per mantenir la pell, el sistema nerviós, la fertilitat masculina i el sistema immunitari en estat òptim. Cada cop trobem més suplement amb aquest mineral.

Pròpolis: El pròpolis és una substància elaborada per les abelles que actua com antisèptic, antiviral i antiinflamatori. S’utilitza per prevenir i tractar els refredats, les afeccions de les vies respiratòries altes i la grip.

Betaglucans: són polisacàrids que s’obtenen a partir de determinats fongs i que tenen una important activitat immunomoduladora. Cada cop més trobem suplements que els inclouen en diversos preparats per prevenir i tractar els refredats, la grip i les afeccions de les vies respiratòries altes.

Aquests són alguns dels suplements naturals més comuns que podem trobar al mercat actualment per a les grips i refredats, i tot i que són segurs, és important que davant el dubte ho consultem a un professional de la salut que ens indicarà quin és el més adequat per a nosaltres.

Sandra Torrades Oliva

Llicenciada en Biologia i Terapeuta Floral

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *