Què és la fussió nuclear?

D’una manera simple podríem dir que és el contrari a l’energia nuclear que s’utilitza actualment i que es basa en la fissió (trencament) de l’àtom. La fusió és fonamental en la unió de dos àtoms; la definició és: reacció que es produeix quan dos nuclis poc densos sotmesos a temperatures elevades es fusionen i formen un nucli més pesant; aquesta reacció allibera gran quantitat d’energia nuclear.

Científics europeus diuen que han fet un gran avenç a la seva recerca per desenvolupar una fusió nuclear pràctica, el procés energètic que alimenta les estrelles. El laboratori JET amb la seu al Regne Unit ha millorat el seu propi rècord mundial de la quantitat d’energia que pot extreure’s a les dues formes d’hidrogen.

Si la fusió nuclear es pot recrear amb èxit a la Terra, ofereix el potencial de subministraments pràcticament il·limitats d’energia baixa en carboni i baixa radiació. Els experiments van produir 59 megajulis d’energia durant cinc segons (11 megavats de potència). Això és més del doble del que es va aconseguir en proves similars en 1997.

No és una producció d’energia massiva, només és prou per a bullir al voltant de 60 teteres d’aigua. Però la importància és que valida les opcions de disseny que s’han fet per a un reactor de fusió encara més gran que ara s’està construint a França.

“Els experiments JET ens van acostar un pas més a l’energia de fusió”, va dir el Dr. Joe Milnes, cap d’operacions del laboratori del reactor. “Hem demostrat que podem crear una mini estrella dins de la nostra màquina i mantenir-la allà durant cinc segons i obtenir un alt rendiment, cosa que realment ens porta a un nou àmbit”.

La instal·lació ITER al sud de França compta amb el suport d’un consorci de governs mundials, inclosos els estats membres de la UE, els EUA, la Xina i Rússia. S’espera que sigui l’últim pas per demostrar que la fusió nuclear es pot convertir en un proveïdor d’energia fiable a la segona meitat d’aquest segle.

Operar les centrals elèctriques del futur basades en la fusió no produiria gasos d’efecte hivernacle i només quantitats molt petites de deixalles radioactives de vida curta.

“Aquests experiments que acabem de completar havien de funcionar”, va dir el director executiu de JET, el professor Ian Chapman. “Si no ho haguessin fet, tindríem preocupacions reals sobre si ITER podria complir els objectius.

“Això era molt en joc i el fet que vam aconseguir el que vam fer va ser degut a la brillantor de les persones i la seva confiança en l’esforç científic”, va dir a BBC News.

Font: https://www.bbc.com/news/science-environment-60312633

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *