Recooperem, un projecte d’èxit d’aprofitament alimentari al Vallès Occidental (Barcelona)

Una iniciativa que tindrien que seguir molts municipis

Recooperem és una iniciativa de prevenció del malbaratament alimentari i de reducció de residus, amb l’objectiu de donar una oportunitat als aliments, especialment a tots aquells aliments cuinats que són saludables i que són de qualitat. Al mateix temps, és una iniciativa d’acció social i de cohesió social ja que busca redistribuir i reintroduir nous aliments per a que es consumeixin entre la ciutadania, especialment entre aquelles persones que es troben en situacions de vulnerabilitat social i econòmica. També té un impacte positiu de reducció de residus evitant la generació de residus de matèria orgànica sense cap ús si no es recupera.

Aquest projecte va néixer l’any 2014 arran del treball realitzat pels equips d’atenció social bàsica dels municipis de la comarca. Es va constatar un increment important de situacions de pobresa energètica i pobresa alimentària, amb la necessitat de realitzar derivacions als bancs d’aliments locals. La majoria de bancs d’aliments disposa d’aliments secs, però no poden oferir menjar ja cuinat, saludable i de qualitat. L’informe de desigualtats de l’Observatori Comarcal, alertava el 2017 que el 22’5% de la població catalana es trobava en situació de pobresa o exclusió social.

En aquell moment, no existia cap canal d’aprofitament organitzat a la comarca del Vallès Occidental d’aquesta índole i es va emprendre el Recooperem, liderat pel Consell Comarcal del Vallès Occidental. Des dels seus inicis el 2015 fins al dia d’avui, es realitza en 12 municipis de la comarca del Vallès Occidental i compte amb la implicació de més de 46 escoles, 16 empreses de restauració o hostaleria i 12 entitats socials. El projecte es desenvolupa a nivell local creant circuits d’aprofitament i de redistribució gràcies a la participació de molts agents i de la ciutadania. En tots aquests anys s’han recuperat i redistribuït més de 44.000 menjars cuinats, arribant aproximadament 3.000 famílies i evitant generar més de 20.000 quilos de residus.

El Consell Comarcal és l’agent que lidera el projecte i coordina la seva implementació i funcionament als diferents municipis. S’encarrega de fer el contacte amb tots aquells municipis o agents participants, de facilitar formacions de seguretat alimentària amb el suport de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària de Catalunya, de gestionar les dades, de donar suport al municipi quan hi ha incidències, entre d’altres temes.

Els ajuntaments també són agents principals ja que s’encarreguen d’organitzar els circuits i de fer un seguiment del projecte des de prop. Des el Consell, agraïm el treball i la implicació de totes les empreses de restauració que operen als diferents centres de producció i municipis, així com totes les persones que s’encarreguen de la recollida, el transport d’aquests aliments i la distribució entre les famílies. La implicació de tothom és clau.

Ara, el projecte es troba en un moment de creixement i expansió, així com també innovació i modernització. L’aposta per projectes locals que lluitin contra el malbaratament alimentari unint actors de diferents sectors i que lluitin contra el canvi climàtic s’alinea, clarament, amb els ODS 2030 i les agendes europees, nacionals i autonòmiques.

Es preveu iniciar el projecte en empreses privades que tinguin un servei de menjador per a tot el personal, per així implicar un sector que també està interessat en projectes de sostenibilitat i de compromís amb els municipis on es troben aquestes empreses. Així mateix, s’està treballant a la mateixa línia amb hospitals de la comarca. També es preveu la incorporació de noves entitats socials com a cooperatives, col·lectius activistes, grups joves, etc.

D’altra banda, s’està treballant en el desenvolupament d’una aplicació informàtica que permeti consolidar totes les dades del projecte i digitalitzar la informació des de les cuines fins a les entregues. Això permetrà garantir la traçabilitat dels aliments. També s’ha iniciat proves pilot per incorporar transport sostenible, com ara bicicletes elèctriques de càrrega, que puguin servir per fer els lliuraments i, per tant, també arribar a altres col·lectius que ara mateix no participen en el projecte.

El 2022 serà l’any de l’expansió del Recooperem al Vallès Occidental i esperem que també es pugui replicar a altres territoris.

Extret del blog d’Ignasi Giménez Renom

President del Consell Comarcal del Vallès Occidental

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *