El lotus o nenufar: planta medicinal sagrada

lotusAquesta planta la consideraven sagrada els hindús i els egipcis; aquests últims deien que amagava els secrets dels déus. A aquesta bella flor també se li deia l’Esposa del Nil, perquè en les crescudes apareixien multitud de flors de lotus que adornaven les voreres del gran riu. S’han trobat imatges de dones egípcies amb la flor de lotus adornant el cabell o donant a olorar el seu perfum.

És tan important aquesta flor per a l’hinduisme que representa Vishnu, senyor de l’univers, l’alè del qual té el perfum del lotus i que descansa i camina no sobre el terra, sinó sobre nou lotus d’or lliurats pels mateixos déus. La flor de lotus a l’Índia simbolitza divinitat, fertilitat, riquesa, coneixement i saviesa.

Lotus és amic del sol, obre els seus pètals quan l’astre lliura els primers raigs i quan surt la lluna es tanca. Diuen a l’orient que el món seria desgraciat sense aquesta flor.

Els xacres del cos eteri es representen com un lotus amb diferents quantitats de pètals, des dels quatre que representa el Muladhara, situat a la base de la columna vertebral, fins al de innombrables pètals que corona el cap: el Sajasrara.

Hi ha diverses classes de lotus, el nenúfar blau o Nelumbium speciosum, el blanc (Nymphaea alba L) i el groc (Nuphar lutea) i encara que pertanyen a gèneres botànics diferents tenen propietats semblants. El seu hàbitat són les basses, llacunes i estanys.

S’atribueix a aquesta planta tan etèria, una propietat no menys espiritual com és la de ser anafrodisíaca, és a dir té l’acció de frenar el desig sexual.

El valor medicinal de l’arrel de lotus ha estat àmpliament conegut des de l’antiguitat, amb propietats com ara l’enfortiment de la funció cardíaca, regulació de la pressió arterial, prevenció d’hemorràgies, millora de la digestió i aportació energètica, entre d’altres.

No obstant això, el lotus és especialment conegut per suavitzar la tos i ajudar a eliminar flegmes. També és molt utilitzat pels asmàtics ja que els permet respirar millor. El seu efecte és gairebé immediat.

L’arrel del lotus japonès en pols es bull en una mica d’aigua i es fa una farina que es pren en cas de tenir mucositats, en bronquitis, refredats i sinusitis.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *