Grèvol la planta de Nadal

El boix grèvol (Ilex aquifolium L.) és una planta molt comuna a l’Europa central i del nord encara que compta amb moltes espècies repartides per tot el món. Es tracta d’un arbust de fulla perenne que es troba sobretot en zones ombrejades en boscos de roures o faigs, en alguns com a element dominant formant arbustos sobretot a les zones muntanyoses. Quan creix sense traves, pot arribar a ser tan alt com un arbre. Les fulles són coriàcies i dures, d’un color verd brillant, les flors blanques i els fruits vermells. Aquests fruits són tòxics, vomitius i purgants en els humans i en nens poden produir la mort. També és tòxica en gossos i gats.

Les baies de grèvol contenen alcaloides: cafeïna i teobromina; ilicina, saponines, àcid cafeic i un pigment groc la ilixantina. Les baies són emètiques (vomitives), possiblement a causa del compost ilicina. En la medicina tradicional, s’ha considerat que el grèvol és diürètic, febrífug i laxant, encara que se’n desaconsella l’ús per la toxicitat.

A la teràpia floral d’Edward Bach, s’utilitza el Holly (Acebo) per a un estat emocional descrit pel Dr. Bach: “Per aquells que de vegades són atacats per pensaments com la gelosia, l’enveja, la venjança i la sospita. Per a diferents formes d’aflicció. Aquestes persones a la seva interior poden patir molt, sovint quan no hi ha una causa real per a la seva infelicitat”.

A l’antiga festa escandinava de Júl o Yule, que se celebra amb esplendor i magnificència al solstici d’hivern del 21 de desembre a l’1 de gener a diversos països nòrdics, es conserva el costum de penjar branques de grèvol, tant dins de la llar com a casa també fora de casa, per protegir-la d’influències negatives.

El grèvol també estava penjat a les cases de l’antiga Roma, durant les festes Saturnals que començaven el 17 de desembre i s’allargaven durant una setmana i en què se celebrava el solstici d’hivern. El darrer dia de les festes dedicades a Saturn es deia Sigillaria, i es dedicava a fer regals als familiars i amics.

El boix grèvol ha conservat el seu ús com a adorn i per donar un caire festiu a les festes nadalenques. És una planta protegida a moltes comarques pel fet que les seves baies serveixen d’aliment a diversos animals, de manera que està prohibit recollir-la i els exemplars que es troben al comerç han de ser de cultiu.

Els estornells estan associats a aquests arbustos, ja que durant l’hivern s’alimenta amb els fruits d’aquesta planta. Una llegenda sobre el grèvol diu que aquest arbust va sorgir de les empremtes de Crist i que és per això que en diuen l’Arbre Sagrat o Espina de Crist; les fulles punxegudes representen la corona d’espines i les baies vermelles i brillants signifiquen la sang de Crist.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *