Argan un oli increible

L’Argan (Argania spinosa) era un arbre poc conegut fins fa uns pocs anys.  És originari del sud-oest del Marroc i es creu que va ser una de les poques espècies (a causa de la seva capacitat per romandre en latència en moments de sequera, en condicions dures i en sòls molt pobres), que va sobreviure a períodes del temps amb climes molt extrems. Actualment hi ha al voltant de 20 milions d’arbres al sud-oest del Marroc i ha passat a cultivar-se en zones càlides a Líbia, Israel i Espanya.

L’arbre de l’Argan no és gaire alt, el tronc és negre retorçat i amb nusos; les fulles són de color verd fosc i tenen una longitud d’uns 2 cm, lanceolades i disposades alternadament. Les flors són molt petites, de color groc verdós i es disposen en grups. La fruita de l’Argan és una baia de color verd-daurat de fins a 3 cm de llarg i a l’interior s’hi troba la llavor amb forma d’ametlla.

L’Argan té un alt contingut en nutrients i una química complexa, a les fulles s’han identificat flavonoides com la myricitrina i la quercitrina, tanins, polifenols i saponines. Més del 80% dels àcids grassos de l’oli d’Argan extret de les llavors són els àcids grassos insaturats oleics (43%) i linoleics (36%), conté també àcid linolènic, vitamina K, vitamina B i vitamina E. S’han trobat quatre fitosterols a l’oli d’Argan, els dos principals són l’espinasterol i l’eschottenol. També conté antioxidants i altres components com els tocoferols, carotens i alcohols triterpens. Tots aquests components treballen junts per proporcionar els efectes d’hidratació i rejoveniment de la pell propietats més difoses de l’oli d’Argan.

Aquest oli ha estat utilitzat com aliment tradicionalment al nord d’Àfrica,  però es coneix actualment en tot el món sobretot per les seves propietats sobre la pell. L’aplicació tòpica d’aquest oli pot ajudar a augmentar la producció de cèl·lules, fent que la pell tingui unes condicions més saludables.

Ajuda a minimitzar l’aparició de les estries mitjançant la millora de l’elasticitat de la pell. Retarda l’envelliment doncs dóna elasticitat. Disminueix la formació d’arrugues. Tracta ferides. És un bon hidratant després de l’exposició al sol. Suavitza les clivelles dels talons.

L’oli d’Argan ofereix molts beneficis pels cabells, entre els quals destaquem: és un condicionador natural de cabell l’allisa, augmenta la seva cohesió i li dóna densitat i longitud. Ajuda a promoure el creixement i ajuda a reduir la seva pèrdua. Protegeix els cabells contra els raigs del sol nocius o ultraviolats. Nodreix el cuir cabellut, que pot afectar positivament el creixement del cabell i redueix el risc de certes malalties, com la dermatitis, l’obstrucció del fol·licle capil·lar, la caspa, etc.

El sabor d’aquest oli és similar al de les avellanes i molts cuiners de tot el món utilitzen oli d’Argan per millorar els seus plats i es considera una addició essencial a l’hora de cuinar plats de gurmet. N’hi ha prou d’empolvorar unes gotes d’oli d’Argan com a complement a cada amanida o plat per enriquir la seva aroma i sabor i crear una experiència gastronòmica en tots els àpats.

Els ciutadans marroquins utilitzen l’oli d’Argan per fer una mantega barrejant-la amb mel i ametlles. Després d’extreure l’oli, l’altra meitat de la llavor es converteix en una pasta de mantega de cacauet espessa, que s’aboca i s’utilitza com una pasta per posar sobre el pa.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *