Pautes per superar l’adicció al sucre

Una de les millors alternatives per vèncer l’addicció al sucre és menjar fruita. La fruita ens aporta energia– a més de fibra, vitamines i minerals- ens sacia, manté els nivells de glucosa en sang i evita la necessitat de seguir picant dolços que només aporten calories buides que perjudiquen seriosament la nostra salut.

Actualment, menjar de forma saludable s’ha convertit en tot un repte. La indústria alimentaria abusa del sucre en tota mena de productes; salses que denominen naturals, llets i preparats infantils, embotits, galetes, sucs de fruita, begudes isotòniques, entre molts d’altres, pràcticament tots els productes preparats i envasats porten algun tipus de sucre afegit.

No tots els sucres són perjudicials, els sucres naturals que ens aporten els carbohidrats – pasta i arròs- són imprescindibles, sense aquest tipus de sucres ens sentiríem dèbils i sense energia. Quan parlem de sucres refinats estem parlant dels sucres afegits artificialment als aliments per fer-los més dolços. Els sucres refinats o d’altres varietats disparen l’índex de glucosa en sang, i obliguen el nostre cos a fer un sobreesforç que a la llarga pot ser molt perjudicial per a la nostra salut.

PER QUÈ SÓN PERJUDICIALS AQUEST TIPUS DE SUCRES REFINATS?

Els sucres refinats van directament a la sang produint una forta pujada de glucosa que aporta energia immediata i una agradable sensació de benestar. Malauradament aquests nivells tan alts de sucre són perjudicials i el cos ho ha de contrarestar ràpidament augmentant la síntesi d’insulina que facilitarà l’absorció d’aquesta glucosa per part de les cèl·lules. Es produeix una pujada molt ràpida de sucre en sang, però també una baixada molt brusca i llavors tenim la necessitat de torna a menjar dolç i com més pur millor.

Si aquesta acció es repeteix durant molt de temps, es produeix un desgast pancreàtic i hepàtic, a més d’una alteració hormonal i metabòlica que pot derivar en problemes greus de salut com la diabetis.

Això no passa amb els sucres naturals que van acompanyats de fibra, vitamines i minerals, que a part de nodrir-nos fan que l’assimilació del sucre (glucosa) sigui més lenta i el cicle energètic es mantingui més constant de forma natural.

QUÈ PUC FER PER SUPERAR L’ADDICCIÓ AL SUCRE?

El primer pas és prendre consciència que els sucres refinats i afegits són realment molt perjudicials per a la nostra salut. No només es tracta de si ens engreixen o no, sinó que aquest tipus de sucres afecten greument el metabolisme cel·lular, suposen un sobreesforç pel nostre fetge i pàncrees i a la llarga poden ser la causa de diabetis, problemes cardiovasculars i fins i tot determinats tipus de càncer.

Quan tenim la sensació que el cos ens demana sucre el què necessitem realment és energia. Portar una dieta equilibrada i variada, amb la quantitat suficient de carbohidrats- optant per pastes i arrossos integrals- i greixos saludables que ens aportin àcids grassos essencials -com els fruits secs, alvocat i llavors variades- evitarà que tinguem aquests impulsos de menjar dolç.
D’entrada se’t pot fer difícil eliminar el sucre que afegeixes al cafè, a les infusions o als sucs naturals, en aquest cas opta per altres varietats de sucre que tenen un índex de glucèmia més baix com la panela, el sucre de coco o la mel. Una molt bona opció per a les infusions és afegir estèvia en fulla, a part d’endolcir la infusió, té nombrosos beneficis, entre ells regular els nivells de glucosa en sang. Descarta altres edulcorants artificials com la sacarina, els efectes perjudicials d’aquest tipus d’edulcorant requereixen un article a part. Elimina els refrescs industrials, la brioixeria, salses, galetes i plats preparats. I si vas al súper llegeix etiquetes, no et fiïs de determinades presentacions Bio o Naturals. Et sorprendrà veure la quantitat de productes que porten sucres afegits, per sort, està prevista una llei que a partir del 2020 obligarà als fabricants a etiquetar tots els productes que portin sucres afegits o d’altres edulcorants.

Potser et semblarà una ximpleria però no compris el què no vulguis menjar. Si ho tenim a la nevera o al rebost la temptació és massa propera en moments de debilitat, i si ho compres per les visites, pensa que les visites també poden menjar fruits secs, fruita o prepara una coca casolana, els hi faràs un favor!

Evitar el sucre també suposa fer alguns canvis d’hàbits, com el cafè amb dues cullerades de sucre, la mica de xocolata després de sopar o el got de llet abans d’anar a dormir. Revisa si tens algun hàbit que et comporta prendre sucre refinat afegit diàriament i recorda que, com tots els hàbits, la manera de canviar-los és donant alternatives a la ment. Aprendre a gestionar correctament les frustracions i millorar l’autoestima és clau per a canviar hàbits que et perjudiquen.

Darrere de qualsevol addició hi ha una o vàries emocions que no som capaços de gestionar correctament i que ens provoquen estrès, angoixa i malestar. Des de les teràpies naturals tenim moltes opcions per reconèixer i aprendre a gestionar i transformar les emocions, com les Flors de Bach, la Reflexologia podal, l’acupuntura i els massatges profunds, entre moltes d’altres.
En resum, portar una dieta equilibrada, fer exercici moderat de forma regular i practicar alguna disciplina com el ioga que et permeti calmar la ment, per gestionar millor l’estrès, evitaran que tinguis impulsos perjudicials cap al teu propi cos. Recorda que prendre sucres refinats és atemptar contra la teva pròpia salut i benestar.

Sandra Torrades Oliva

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *