Comptar calories per perdre pes no és una bona idea!

Algunes estadístiques apunten que el 50% de la població li agradaria perdre pes i estaria disposada a fer una dieta, però està comprovat que el 80% de la gent que comença una dieta l’acaba abandonant. A més, del 20% que fa dieta i aconsegueix perdre pes, recupera el pes perdut abans d’un any.

Les causes poden ser moltes; falta de motivació, falta de consciència sobre la salut, falta de suport emocional durant el procés o mala orientació. La dieta clàssica de reduir -simplement- calories no funciona! I és que menjar menys i fer més exercici, en la majoria dels casos, no resol el problema de sobrepès i/o mala alimentació. A curt termini pot semblar que funcioni, però a la llarga, no!

Menjar també és una qüestió holística

I per què no funciona? Doncs perquè el nostre metabolisme és complex i respon, no només el que mengem, sinó al com mengem, al nostre estat emocional, a les nostres creences, als nostres patrons familiars (on hem après a menjar) i un llarg etc. Menjar també és una qüestió holística, on hem de tenir en compte tant el cos físic, com l’energètic, l’emocional i el mental!

El metabolisme s’encarrega de convertir els aliments que ingerim en nutrients i calories, concretament en forma d’ATP, que és l’energia que necessiten les nostres cèl·lules. Les dietes que compten calories relacionen la ingesta de calories amb el sobrepès, i es basen en el fet que l’energia que consumim i que no gastem s’emmagatzema en forma de greix corporal. Per tant, a més calories ingerides i menys consum calòric, més probabilitat de patir sobrepès. Però a la pràctica les coses no són tan simples; hi ha gent que menja el que vol  i no augmenta de pes i d’altres que sembla que tot el que mengin els engreixa.

Comptar calories provoca quasi sempre un efecte rebot

Les persones que han fet dietes hipocalòriques saben que d’entrada potser perden alguns quilos en una primera fase, però quan tornen a la seva rutina els recuperen de nou. A més, si la dieta ha sigut molt restrictiva, segurament l’efecte rebot ha sigut molt més gran. L’efecte rebot causa un desequilibri metabòlic i físic i, en la majoria dels casos un trastorn emocional, com ansietat o problemes d’autoestima.

L’efecte rebot es produeix perquè el cos té una gran capacitat d’adaptació a les calories que consumim, de manera que, si li donem poques calories el metabolisme basal s’alenteix i en consumeix menys. Llavors és quan ens adonem que la dieta ja no funciona, tirem la tovallola, retornem als hàbits habituals i, com que tenim el metabolisme alentit, acaba acumulant més calories i recuperem el pes més ràpidament, causant una gran frustració.

A més, les dietes molt baixes en calories –encara que incloguin aliments de qualitat– si es mantenen a llarg termini, o es repeteixen de forma intermitent, poden provocar anèmies, problemes digestius, alteracions hormonals i immunològiques, a causa de la falta de carbohidrats, vitamines i minerals.

Comptar calories resta energia i causa malestar

Aquest tipus de dietes hipocalòriques suposen una gran pèrdua d’energia vital perquè ens obliguen a menjar d’una forma antinatural complicada, seguint menús i calendaris que no tenen res a veure amb nosaltres i amb què el nostre cos necessita i ens desconnecten del nostre instint natural. Per aquest motiu, quan volem perdre pes, cal analitzar les causes que ens han portat a guanyar aquests quilos de més, cal saber si gaudim de salut digestiva i/o hormonal, cal avaluar el nostre estat emocional i entendre perquè mengem el que mengem.

Menjar malament, de forma compulsiva o escollir sempre determinats aliments poc saludables no és simplement una falta de voluntat o guia –com molta gent pensa– és un problema més ampli i complex que té més a veure amb les emocions que no pas amb els aliments i l’exercici.

Canviar d’hàbits, creences i adquirir una nova manera d’alimentar-se per sentir-se lleuger i saludable requereix un acompanyament i un suport molt respectuós, i cal tenir una mirada integrativa, ja que també poden influir problemes hormonals, digestius, nerviosos, emocionals, entre d’altres.

Diu la Naturòpata Elena Cibrian que escollir aliments sans no és un acte de control, voluntat o càstig, és un acte de respecte i amor a un mateix. Les dietes que ens obliguen a comptar calories són restrictives, controladores, van en contra de l’instint natural, i responen a una actitud infantil en la qual no som capaços de decidir per nosaltres mateixos. Per tant, abans de llençar-te a una nova dieta, analitza si et porta a un estil de vida més saludable, intel·ligent i sostenible.

 

Menjar de forma saludable ens permet millorar la qualitat de vida

Quan aprenem a menjar saludablement, guanyem en qualitat de vida perquè, a més d’estar més prims, som capaços d’entendre millor el nostre cos, entendre les circumstàncies de cada moment, canviar d’hàbits, mantenir la motivació, descobrir què hi ha darrere de la nostra forma de menjar i per descomptat no tindrem efecte rebot.

I què és doncs una alimentació saludable? És gaudir d’aquells aliments que ens aporten el benestar físic i emocional. Aquells aliments que ens donen tota l’energia necessària per a viure i gaudir de la vida que nosaltres volem. Cal escollir principalment fruites i verdures de temporada, carbohidrats de qualitat (descartar els refinats) i no excedir-nos en les proteïnes d’origen animal. Per saber quins són els aliments més adequats per nosaltres, cal escoltar el cos, observar com se’ns posen els aliments que ingerim i descartar aquells que ens resten energia. És un procés que requereix paciència i escolta.

Sandra Torrades Oliva

Naturòpata. Llicenciada en Biologia

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *